De (keshi) Parel

Onze kinderen zijn een Parel in Gods Hand.

Om parels te kweken (te cultiveren) worden de oesters 'geopereerd' waarbij een bolletje (kern) van schelp of parelmoer samen met een stukje mantel van een donoroester in het lichaam van een oester wordt gestopt. Als alles goed gaat, zet de oester rond deze kern parelmoer af. Afhankelijk van de soort en de plaats kan na ongeveer twee jaar een parel worden 'geoogst'.

Iedereen kent de 'klassieke' witte parel, bijna altijd rond en wit met een lichte

zilvergrijze, gele of roze tint. Dat is vaak het beeld dat we van de parel hebben.

Gaaf, rond, wit en onberispelijk in een prachtige ketting bij elkaar gebracht.

Maar er zijn ook andere parels te krijgen. Deze zijn vaak zeldzaam.
Eén zo'n soort is de Keshi parel.

"De originele keshi's zijn pareltjes van een paar milimeter groot die per ongeluk ontstaan zijn tijdens het implanteren van de kern in een Akoya oester. Het is een Japanse benaming.
De keshi's worden in de mantel van de oester gevonden. De Keshiparels bestaan uit puur parelmoer.
Ook tijdens de operatie van andere soorten oesters kunnen per ongeluk parels ontstaan. Het gebeurt ook dat de oester de ingeplante kern uitstoot of doordat het weefsel beschadigd tijdens het inbrengen van een kern. In beide gevallen wordt parelmoer afgezet en ontstaat een barokke, soms zeer vreemd gevormde parel. Meestal hebben dit soort parels een hoge glans.
Er is een grote vraag naar 'keshi's' van alle soorten oesters en keshi's zijn dan ook meestal niet goedkoop."

Onze kinderen zijn net als de Keshi parel uniek gevormd, zijn zeer waardevol en juist daardoor maken ze het geheel (net als in de ketting) juist bijzonder en fraai.

Copyright © 2017. All Rights Reserved.